Parimad kokaraamatud selgunud!

Profexpo ja Eesti Kirjastuste Liidu poolt koostöös 11. aastat korraldatava “Aasta kokaraamat 2015” konkursi eesmärgiks on tunnustada Eesti kokaraamatute autoreid ja traditsioone ning tutvustada aasta jooksul ilmunud kokandusteemalist kirjandust tava- ning ametialasele tarbijale. Samuti luua võimalus vahetuks kontaktiks raamatu loojatele, väljaandjatele ning tarbijatele temaatilises keskkonnas –toidumessil.

Parima kokaraamatu selgitamisel hindas žürii raamatuid lähtuvalt sisust, kujundusest, praktilisusest ja trükiste kvaliteedist. Lisaks valmistasid Tallinna Teeninduskooli õpilased õpetaja Diane Sarapuu-Kelderi juhtimisel degusteerimiseks roa iga nominendi raamatust juhuslikult välja valitud retsepti järgi.

Tallinna toidumessi raames kuulutati konkursi Aasta kokaraamat 2015 võitjaks raamat „Armastusega Kihnust, uut ja vana saareköögist“.

Raamatu autorid on armastusega-kihnust-uut-ja-vana-saareköögistJana Ruubel ning Hele-Mai Alamaa ja kirjastaja Ajakirjade Kirjastus.
Mandriinimestele on teada-tuntud Kihnu leib ja sai, lihapirukad ja räimerullid. Kuid saareköökides tehakse palju teisigi roogi, mis keele alla viivad! Selle raamatu autor Jana elab Kihnus ja usub, et hea toit on lihtne, puhtast ja tervislikust toorainest. Kuidas maitseb Kihnu?
Vastus: soolaselt või magusalt, aga igal juhul väga hästi!

Parimaks tõlkeraamatuks tunnistati “Maailma parimad koogid” kirjastuselt maailma-parimad-koogidKirjastus Koolibri.

Roger Pizey koostatud koogiraamat kujutab endast ühe maailma parima kondiitri retseptivalikut, omamoodi kokanduslikku ümbermaailmareisi, mis toob meie ette paljude rahvusköökide parimad maiuspalad. Autor pole piirdunud mitte üksnes erinevate retseptide kogumisega, vaid on retseptilisa küsinud ka oma sama kuulsate kolleegide käest. Siit saab põnevat teavet küpsetiste päritolu ja seonduvate traditsioonide kohta. Lisaks tutvustatakse rännuhuvilistele kuulsaid kohvikuid ja kondiitriärisid üle kogu maailma.
Koogiretseptide kõrval muudavad raamatu eriti väärtuslikuks näpunäiteid muretaigna, lehttaigna ja keedutaigna, samuti kreemide, glasuuride ja siirupite valmistamiseks.
Seda raamatut võib pidada koogientsüklopeediaks, mis pakub igale magusasõbrale piiramatult innustust ja inspiratsiooni.

Kokku osales Aasta kokaraamatu konkursil 14 raamatut:

“Kevadtoidud” Pille Enden ja Lia Virkus

kevadtoidudSarjas “100 rooga” ilmunud suve-, sügis- ja talvetoitude kokaraamatute neliku lõpetab kevadtoitude raamat, kus on üle 150 ahvatleva ja värskusest pakatava retseptiidee nii rõõmsateks tähtpäevadeks kui ka igapäevasteks söömaaegadeks. Kevadised hommikusöögid on kerged ja rohelised, samuti muud argiroad, kuhu tärganud rohelust tasub lisada peoga. Naat ja nõges, kuusevõrsed ja karulauk leiavad meie raamatus rohket kasutust, oma koht on kauaoodatud kevadekuulutajal rabarberil.Ka hoidistajad leiavad nende kaante vahelt uusi retsepte, mille hulgast ei puudu võilille-, rabarberi- ega kuusevõrsenapski.

“Lia tordid kaunil kärdik keraamikal” Lia Virkus

lia-tordid-kaunil-kärdik-keraamikalKaunil vaagnal serveeritud tort võiks olla iga piduliku õhtusöögi lõppakord. Selles raamatus on jõud ühendanud kirglik tordisõber Lia Virkus ja keraamik Kristel Kärdi. Ligi 60 tordiretsepti seas on palju Lia lemmikuid – juustutorte, samuti šokolaadi-, tiramisu- ja beseetorte. Ei puudu isegi peedi-, kibuvitsa-, kõrvitsa- ja porganditort.
Kõik tordid on Kristel Kärdi ehk Kärdik Keraamika loodusest inspireeritud keraamilistel alustel, pakkudes ideid, kuidas maitsemeeli hellitav magusaamps lauale anda nii, et see ka silma paitab.

Rahva Raamatu lemmik!
“Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud” Ragne Värk

paleo-patuvabad-koogid-ja-magustoidudMaitsvad, erilised, lihtsad ja mis kõige tähtsam – täiesti patuvabad. Pole vahet, kas valid koduse õunakoogi, mahlase brownie, kreemise juustukoogi või pisut uhkeldava datlikreemiga šokolaadikoogi – need kõik on tervislikud paleokoogid ilma laktoosi, gluteeni ja suhkruta! 50 ahvatlust koos kaunite piltidega, lisaks targad nõuanded, kuidas patuvabu kooke teha saad.

“Tervise hoidmise toidud 3. Kaseiinita. Gluteenita” Maire Vesingi

tervise-hoidmise-toidud-3-laktoosita-kaseiinita-gluteenitaÜle 80 retsepti sisaldav põhjalik kokaraamat on mõeldud kõigile, kes peavad loobuma igapäevases toidus lehmapiima ja gluteeni sisaldavatest toiduainetest. Raamatu autor Maire Vesingi õpetab igapäevaelus välja tulevasi kokki ning korraldab eritoitumise koolitusi, näiteks lapsdiabeetikute vanematele. Ka oma pereliikmetele on tal tarvis valmistada toite ilma lehmapiima ja nisuta. Seetõttu teab ta, et piima- ja gluteenitalumatus ei takista tegemast ega nautimast mitmekesiseid ja maitsvaid roogi.

“Mina loobun suhkrust. 108 suhkruvaba retsepti” Sarah Wilson

mina-loobun-suhkrust-108-suhkruvaba-retseptiRaamat “Mina loobun suhkrust ” aitab teil:
– võita suhkrusõltuvuse 8-nädalase plaani abil
– ületada erinevad isud läbi lihtsate ning tõestatud nippide
– leida suhkrule tervislikud alternatiivid
– kokata suhkruvabalt, pakkudes selleks 108 erinevat retsepti.
Sarah lihtne ning praktiline lähenemine suhkruvabale elule muudab suhkrust loobumise kõigi jaoks võimalikuks.

Rahva Raamatu lemmik!
“Šokolaad”
Carla Bardi ja Ting Morris

šokolaadVajalik raamat igale šokolaadisõbrale!
Sellest raamatust leiad 140 põnevat retsepti kõige erinevamateks elujuhtumiteks. Neid ühendab üks asi – viimases kui ühes retseptis on kasutatud šokolaadi. Siit leiad juhiseid, kuidas küpsetada hõrke šokolaaditäidisega saiakesi, muffineid või tähtpäevakooke, valmistada magustoidukreeme, pudinguid ja toorjuustumaiusi.

“Sushi samm-sammult” Carla Bardi ja Ikuei Arakane

sushi-samm-sammultRikkalikult illustreeritud raamatus leiduvad kõigi põhiliste sushi-tüüpide valmistamise üksikasjalikud juhendid. Kirjeldatakse väikeste ja suurte rullide, koonuste ja pallide vormimist sushi-riisist ja mitmesugustest hõrkudest lisanditest, peale selle õpetatakse tegema garneeringuid, salateid ja kastmeid, misosuppe, sashimi’t ning koguni lastele mõeldud sushi’t. Kõik 25 põhiretsepti on varustatud infoga sööjate arvu, koguste ja valmistusaja kohta ning paari variatsiooniga.

Rahva Raamatu lemmik!
“Kergemad klassikud. Taljesõbralikumaks timmitud lemmikutoidud meilt ja mujalt”
Mari-Liis Ilover

kergemad klassikud kaanefail.inddKui soovid muuta oma toidulauda kergemaks, aga ainuüksi sõna „dieet” kõlab ahistavalt ning armsatest ja tuntud headest maitsetest loobumine ei tule kõne allagi, oled kätte võtnud just õige raamatu. Taljesõbraliku värskenduskuuri on läbinud rohkem kui 60 klassikalist retsepti nii meilt kui ka mujalt, kartulisalatist Napoleoni koogini. Ei ole vaja teha drastilisi ümberkorraldusi, et muuta oma toidulaud kergemaks, täisväärtuslikumaks ja tervislikumaks. Raamatu juhiste järgi toitu valmistades saad endiselt nautida oma lemmikroogi, mille maitse ei reeda kuidagi, et need sisaldavad vähem rasva, suhkrut ja valget jahu.

“Tareq. Lihtsad lemmikud” Tareq ja Kristina Taylor

tareq_kaas_EST.inddRootsi kuulus telekokk ja mitmete armastatud kokaraamatute autor, humoorikas ja võluv Tareq
Taylor on sellesse raamatusse kogunud oma kõige südamelähedasemad retseptid, mille juurde ta ikka ja jälle tagasi pöördub.
Raamatus on esindatud traditsioonilised Skandinaavia maitsed, nagu roheline hernesupp ja võis praetud lest, aga ka rahvusvaheliste mõjudega retseptid, näiteks tagliatelle nõgesepesto, röstitud mandlite ja küüslauguga või värsked kevadrullid magushapu dipikastmega.

“Leib. Ilo ja vägi/Bread. The beauty & the Might” Evelin Ilves

leib-ilo-vägi-bread-the-beauty-the-mightMeil Eestimaal on leivaga oma eriline suhe. Leib ei ole pelgalt toit ega toidukõrvane – ta on põhitoidus. Leib on nagu usk ja uskumise vägi, osa meid esivanematega ühendavast igikestvast loost. Osa meie loodusest, väest ja ilost.
Ma valisin välja 18 leiba ja palusin raamatusse 17 naist enda ümbert. Need leivad said lihtsad, valmistatud Eestimaa jahudest. Kõik sobivad meie maitsete ja toitudega. Saavad valdavalt vähese vaevaga valmis. On meeldinud meie inimestele ja külalistele ka.

“10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes” Silja Luide

JAHU_Silja luide_kaanefail_proov_mari2.inddRaamat annab ülevaate kümne enim levinud jahu omadustest ja kasutamisest küpsetamisel. Autor annab nippe ja soovitusi, kuidas ja millega asendada küpsetistes nisujahu. Samuti on iga jahu juures retseptid, kus ja kuidas jahu kasutada. Kuigi enamik raamatus olevatest, rohkem kui viiekümnest retseptist on magusad, sisaldab see ka mitut lihtsat leiba, maitsvaid soolaseid pirukaid, küpsiseid, pliine ja maitsevõid.

“Gordon Ramsay tervisetoidud” Gordon Ramsay

HealthyAppetite_cover_EST_new:Layout 1.qxdKogumikust leiab Gordon Ramsay ande austaja 125 isuäratavat retsepti. Siin on nii originaalseid ideid igapäevasteks hommiku- ja lõunasöökideks, lastetoitudeks, grill­toitudeks kui ka õhtusöökideks, magustoitudeks ja peotoitudeks.
Autori Londonis ja New Yorgis asuvaid restorane on pärjatud ühtekokku 12 Michelini tärniga. Ta on ka tunnustatud telesaatejuht, kelle auhinnatud saatesarjade hulka kuuluvad meilgi tuntud „Köögikubjas” ja „Põrgulikud köögid”.
Aasta kokaraamatu tiitli pälvinud raamatud saavad erilise väljapaneku ka Rahva Raamatu kauplustes!

About the author

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Raamatublogist

Siin blogis kirjutavad Rahva Raamatuga seotud toredad inimesed ja mõned külalisautorid sellest, mida nad armastavad: raamatutest ja lugemisest. Kui soovid sõna sekka öelda, kirjuta meile aadressil raamaturiiul@rahvaraamat.ee – raamatutest rääkivad kaastööd on alati oodatud. Mõnusat lugemist!

Arhiiv