Mari-Liis Ilover on avaldanud uue kokaraamatu „Kuidas keeta muna ehk elluastuja kokaraamat“. Raamatu eesmärk on aidata noortel, kes alustavad iseseisvat elu, leida üles rõõm ise kokkamisest ja seda ilma liigse keerukuseta. Sestap ei leia kaante vahelt lambapraadi ega šokolaadikringlit, flambeeritud kammkarpe ega keerulisi torte. Siin on vaid lihtsad ja maitsvad argitoidud, mida saad valmistada kiirelt ja vähese vaevaga.
Tutvu raamatuga lähemalt allolevas katkendis.
Mida see raamat lugejale annab?
Lihtsad koostisosad. Katsusin hoida retseptid nii väheste ja lihtsalt leitavate koostisosadega kui võimalik. Mõned ägedad kastmed ja maitseained aga võiksid toitude põnevamaks tegemiseks kodus varuks olla, soovitused leiad „Sahvrivarude” peatükist.
Vähem nõudepesu! Enamik retsepte on mõeldud nii, et määrid võimalikult vähe nõusid ja samuti ei ole tarvis peale kokkamist teha köögis suurpuhastust.
Soodne ja nutikas kokkamine. Hea toit ei pea olema kallis! Siit leiad eelarvesõbralikud lahendused.
Õiged kogused. Retseptid on mõeldud 1–2 inimesele, et vältida toidu raiskamist.
Targad kiirteed. Täiesti okei on kasutada poolvalmis tooteid, nagu külmutatud köögiviljad, konservoad ja -tomatid jms, et aega kokku hoida.
Kiired toidud. Enamik retsepte valmib 15–30 minutiga.
Vastused küsimusele kuidas. Raamatu esimeses osas on selged juhised paljude põhiliste söögitegemisoskuste kohta pudrukeetmisest ahjukana küpsetamiseni.
Kui oled alles algaja, võib köögis toimetamine tunduda hirmutav või tüütu. Ja kindlasti tuleb ette hetki, kus mõni roog ei õnnestu nii, nagu lootsid – see on täiesti normaalne! Kokkamine on protsess, seda õpitaksegi katsetades. Iga väike samm viib sind lähemale enesekindlale ja loovale kokkamisele.
Loodan südamest, et nende kaante vahel olevad läbiproovitud retseptid koos paljude nippide ja trikkidega on sinu jaoks võrdväärsed ja paremadki TikTokist leitutega.
Soovin sulle julget pealehakkamist ja palju maitsvaid avastusi!
Tuunikala-juustuvõiku ehk tuna melt
2 tükki • 15 minutit
- veerand sibulat
- pool väikest marineeritud kurki
- 1 väike konserv (80 g) tuunikala õlis või vees
- 1 sl majoneesi
- 1 sl hakitud värsket tilli
- 0,5–1 tl sidruni- või laimimahla
- 4 röstsaiaviilu
- võid
- 4 juustuviilu
- soola, pipart
Marineeritud kurgi asemel võib kasutada kappareid.
Haki sibul ja marineeritud kurk väikesteks tükikesteks, tõsta kaussi. Tõsta tuunikala õlist või veest välja nende juurde.
Sega sibul, marineeritud kurk ja tuunikala majoneesi ja tilliga. Maitsesta soola, pipra ja tsitrusemahlaga. Lisa viimast esmalt vähem, maitse ja kui soovid rohkem värskendavat hapukust, saad juurde panna.
Määri iga röstsaia ühele poolele võid. Tõsta kaks röstsaia tagurpidi, nii et võipool on all. Pane neile juustuviilud. Juustu peale tõsta tuunikalatäidist ja aja ühtlaselt laiali. Pane peale taas juustuviil ja kõige peale saiaviil, võipool ülal. Võib tunduda kummaline, et saiade välimine külg on võine, aga see on vajalik kuldseks küpsemiseks.
Kuumuta pann ja tõsta saiad pannile. Prae keskmisel kuumusel ühelt küljelt kuldpruuniks, keera pannilabidaga ümber ja prae ka teiselt küljelt. Tõsta pannilt ära, lase paar minutit jahtuda ja taheneda. Lõika saiad soovi korral pooleks. Naudi!
Juustune tuunikalaklassik on hea igal ajal päevast.
Saiad võib küpsetada ka võileivagrilli vahel.