Kobo Aura One – tõenäoliselt maailma parim e-luger

Kobol tuli eelmise aasta lõpus välja uus e-luger Kobo Aura One, mida peetakse üheks maailma parimaks. Luger on nii populaarne, et üks partii juba läbi müüdud. Kurvastamiseks aga põhjust siiski ei ole, sest e-luger on nüüd meie poodides taas saadaval. Loovutasime selle testimiseks Tiinale, kes on suur raamatusõber ja raamatublogi Bukahooliku märkmed autor. Loe edasi, mida Tiina lugerist arvas!


Testisin Rahva Raamatu palvel Kobo Aura One e-lugerit. Tegemist on tippklassi e-lugeriga, mis võlub suure ekraani ja elegantse väljanägemisega.

Aga kõigepealt – miks üldse e-luger?

Ma armastan paberist raamatuid, aga nende puhul on probleemiks füüsiline olek ehk raamatud tuleb kuhugi mahutada. Kui koju saab riiuleid juurde osta, näiteks riidekapi arvelt, siis reisile minnes on luger osutunud hädavajalikuks. Praegusel ajal, kui lennufirmad pagasireegleid järjest karmimaks muudavad, ei ole paari kilo raamatute kaasatassimine kuigi arukas tegu. Kobo Aura One kaalub vaid 230 grammi ja selle sisse mahub üle 6000 e-raamatu. Tänu ekraanitehnoloogiale on seda võimalik lugeda nii ereda päikesevalgusega rannas (kusjuures Aura One on ka veekindel) kui ka tänu taustavalgusele pimedas lennukis. Lugeri eest peab küll korraga päris palju raha välja käima, kuid e-raamatud on üldjuhul odavamad kui paberraamatud ning saadaval on väga suur valik tasuta raamatuid. Eestikeelseid saab näiteks Rahva Raamatu veebipoest ning ingliskeelseid Gutenberg.com-ist.

Kõige olulisem kõigi e-lugerite puhul võrreldes tahvlite ja muude ekraanidega, on pildikuvamise tehnoloogia. Lugerites kasutatakse silmasõbralikku e-tint tehnoloogiat, mis näib silmale kui tavaline paber. Kobo Aural on olemas ka automaatne taustavalgus, mis kohandab end vastavalt ruumi valgustusele. Proovisin järele – pimedasse nurka minnes langes valgustugevus 5 protsendini ja tagasi laelambi alla minnes tõusis kusagil minuti-pooleteisega 70 protsendini. Samuti muudab Kobo Aura One automaatselt ka valguse värvi – pimedas saab seda seadistada kollakamaks küünlavalguse sarnaseks ja eredas päevavalguses väga valge päikesevalguse sarnaseks. Taustavalgust on võimalik ka välja lülitada või vastavalt soovile käsitsi seadistada. Aku kestab ka kõvasti kauem kui LCD-ekraaniga seadmetel. Kobo reklaamib, et lugeri aku kestab kuni 1 kuu, kuid mul sai juba kahe nädalaga tühjaks. Ilmselt sõltub see palju kasutaja harjumustest. Sellegipoolest on ka kaks nädalat võrreldes telefonide ja tahvlitega väga pikk aeg.

Olen ise juba paar aastat kasutanud Amazon Kindle’it. Kui hiljuti uut e-lugerit otsisin, siis uurisin ka Kobo kohta, aga otsustasin lõpuks ikkagi Kindle Paperwhite’i kasuks. Peamiseks põhjuseks oli, et Amazonist ostetud e-raamatuid saab lugeda vaid Kindle’i lugeritega (ka Koboga saab lugeda Amazoni e-raamatuid – toim.). Seejuures polnud lugeri hindki vähetähtis asjaolu.

Tegelikult aga ei ole Kindle Paperwhite ja Kobo Aura ühest klassist. Kobo Aura One’ile vastab pigem Kindle Oasis või Kindle Voyager, mille hinnaklass on sarnane (Kobo Aura One maksab Rahva Raamatus 299 eurot). Pärast mõlema lugeri kasutamist võin öelda, et kummalgi on nii head kui ka vead.

Kobo Aura One on suur, ent väga kerge. Tagumine külg on libisemise vältimiseks kummiselt krobeline ning kogu seade on õhuke ja elegantne. Ekraan on imeliselt suur. Oma maitse järgi saab seadistada nii kirja suurust, reavahet kui ka ääriseid. Valida saab 11 fondi vahel, sealhulgas kolm spetsiaalset Kobo fonti.

Ekraan on nii suur, et sellega saab muretult lugeda ka pdf-e ja koomikseid, mis minu Kindle’i ekraanil osutusid liiga pisikeseks. Lugemise ajal näeb statistikat – palju on jäänud aega või lehekülgi peatüki või raamatu lõpuni. Raamatu lehekülgi saab mugavalt edasi-tagasi kerida. Peale selle peab luger teie eest arvet, kui palju ja kui kaua te kokku lugenud olete. Aura One esilehega mina aga sõbraks ei saanudki. Ülemisel ribal on kõik seadistamise ja otsingunupud, kuid leht koosneb eri kastikestest, mis vastavalt nende kasutamisele oma kohta muudavad. Viimati loetud raamat on küll alati kõige ülemises vasakpoolses nurgas, kuid lisaks on veel kastikesed statistikaga, eelnevalt loetud raamatutega, raamatusoovitustega, sünkroniseerimisinfoga, ja igal uuel kasutamisel olid nad oma asukohti muutnud. Aga kõige olulisem info, raamatute nimekiri, oli kogu aeg kuhugi nurga taha peidetud. Otsisin igal korral kohta, kust näha kõiki oma raamatuid samaaegselt.

Kobo Aura One toetab 12 keelt, aga kahjuks mitte eesti keelt. Lugerisse on eelsalvestatud hulk sõnaraamatuid, aga neid on võimalik ka ise juurde lisada. Lisaks sõnaraamatule saab sama näpuliigutusega otsida ka Wikipediast ja Google’ist, teha märkmeid, samuti jagada valitud lõike Facebookis.

Raamatuid saab osta sealsamas lugeris või internetis. Kui Kobo lehelt osta, siis jõuavad need üle wifi automaatselt lugerisse. Kui ostate näiteks Eesti veebipoest, siis kõige lihtsam on fail USB-juhtme kaudu lugerisse tõsta. Kobo Aura One toetab tervet hulka erinevaid failiformaate, sealhulgas Eestis kasutusel olevat e-pub-i.

Peamiselt eesti keeles lugejale on Kobo Aura One kindlasti parim valik. Meil müüdavad raamatud on e-pub vormingus, mida saab ilma igasuguste vaheetappideta otse lugerisse saata. Kindle kasutab mobi vormingut, mistõttu tuleb läbi teha ümberkonvertimine, mis ei ole küll ei keeruline ega aeganõudev, kuid ikkagi lisasamm sinu ja raamatu vahel. Ühtlasi on vaja osata natuke inglise keelt, sest kasutajaliides on inglise keeles.

Kokkuvõtteks võib öelda, et suurepärase kasutusmugavusega e-luger, mille mõne veidrusega lihtsalt peab harjuma. Suur ja selge ekraan, mida saab ise igatepidi seadistada. Kobo lugeriga ei ole enam ühtegi vabandust lugemisest pääsemiseks – loe kas või vannis, sest seade on veekindel. Luger toetab eestikeelsete raamatute vormingut, milleks on e-pub.

Miinuseks on kõrge hind ja ingliskeelne kasutajaliides ning Kobo veebipood ei ole nii suure valikuga kui Amazoni oma. Kuigi tootja lubab aku kestvuseks kuni üks kuu, siis tegelikkuses saab aku kiiremini tühjaks. Peamiselt eestikeelsete raamatute lugejale on Kobo Aura One kindlasti kõige sobivam valik.


E-lugeriga saab lähemalt tutvuda Rahva Raamatu veebipoes!

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Raamatublogist

Siin blogis kirjutavad Rahva Raamatuga seotud toredad inimesed ja mõned külalisautorid sellest, mida nad armastavad: raamatutest ja lugemisest. Kui soovid omapoolselt sõna sekka öelda või soovitusi jagada, kirjuta meile aadressil rahvaraamat@rahvaraamat.ee – raamatutest rääkivad kaastööd ja soovitused on meie juures alati oodatud. Mõnusat lugemist!

Archives