Rahva Raamatu novembrikuu üheks kuu raamatuks on Tuuli Mathiseni uus retseptiraamat „Parimad pirukad ja koogid“. Raamatus on palju hooajalisi kooke ja pirukaid, mille puhul võib vastavalt aastaajale mugandusi teha. Mõned neist kookidest ei vajagi ahju, piisab vaid tarretamisest või sügavkülma pistmisest. Loodetavasti leiavad kõik siit palju inspireerivaid ideid, ahvatlevaid retsepte ja uusi lemmikuid.
Jagame teiega ühe jõuluhõngulise koogi retsepti. See mahlane kook on olnud Tuuli Mathiseni jõululaual juba aastaid. Keedetud mandariinid annavad koogile mõnusalt magusmõrkja meki. See on kook, mis sobib iseäranis hästi neile, kes tahavad magusale maitsele tasakaaluks mõrkjamat.
Kümnele
- 4 suuremat mandariini
- 5 suuremat muna
- 1,5–2 dl suhkrut
- 200 g mandlijahu
- 1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
- võid vormi määrimiseks
Kalla mandariinidele külm vesi peale ja tõsta pott pliidile. Keeda vaiksel kuumusel 1–1,5 tundi. Tõsta mandariinid veest välja ja lase jahtuda. Lõika ristipidi pooleks ning eemalda seemned. Purusta köögikombainis või kannmikseris koos koortega ühtlase massi tekkimiseni.
Vahusta köögikombainis munad, siis lisa suhkur ja jätka vahustamist. Lisa mandlijahu ja küpsetuspulber ning lisa muna-suhkrumassile. Viimasena lisa mandariinimass. Kalla segu võiga määritud 24–26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ning küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus 45–60 minutit. Küpsusastet kontrolli tikuga, koogi keskossa torgatud tikk peaks jääma puhtaks. Kui kook kipub liialt pruunistuma, alanda veidi kuumust või aseta koogi peale foolium või küpsetuspaber.
Tõsta kook ahjust välja ning lase jahtuda.
Kook on parim järgmisel päeval ning säilib mahlasena õhukindlas karbis veel mitu päeva.
SOOVITUS! Et tulemus eriti hõrk oleks, siis kata kook tumeda šokolaadiga, mis sobib mandariinidega imeliselt kokku.
Retsepti ja fotode autor: Tuuli Mathisen

