„Olen äärmiselt õnnelik inimene, sest minu töö on samal ajal ka minu hobi.“ Intervjuu Ragne Värkiga. Retsept uuest kokaraamatust, mida see suvi kindlasti proovima peab.

Ragne Värk on toidublogija, kokaraamatute autor ja tulihingeline toidufänn. Tema uusim raamat „Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani“ on autori kümnes kokaraamat. Ragne südameasjaks on jagada lihtsaid ja ilma suurema vaevata valmivaid toiduretsepte, mis on seejuures ka rahakotisõbralikud.

Loe intervjuud Ragne Värkiga. Intervjuu lõpus jagab Ragne imemaitsva koogi retsepti, mida soovitame kõigil kodus proovida.


🍒 Sinu uus kokaraamat „Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani“ on just kevadel ilmunud. Kui sa vaatad tagasi raamatu valmimisprotsessile, mis oli kõige nauditavam osa selle loomisel?

Minu arvates oli kogu raamatu valmimise protsess äärmiselt nauditav. Tegin seda raamatut kaks aastat, mistõttu sain kulgeda omas rütmis! Sain rahulikult nautida retseptide katsetamist, pildistamist ja inspiratsiooni kogumist tänu aastaaegade vaheldumisele. Arvan, et tänu sellele oligi kogu raamatu valmimine äärmiselt tore. Muidugi ühe asjana pean mainima, et kindlasti oli üks kõige ägedamatest tunnetest see, kui kujundaja saatis mulle lõpuks kogu terviku raamatust, kus said kokku kõik kahe aasta jooksul valminud retseptid ja fotod. Siis nägid kogu oma tehtud tööd ühes kohas ja see oli vägagi meeldejääv.

🍒 Raamatu pealkiri viitab lihtsatele retseptidele, kas lihtsus tähendab ka kiirust või pigem kergesti kättesaadavaid koostisosi ja valmistusviise?

Tegelikult tähendab see mõlemat. Mulle on oluline, et toidud saaks valmis kiirelt ja vähese vaevaga, nii on ju soov alati kööki kokkama minna. Samas on oluline, et toorained, mida oma retseptides kasutan oleksid kättesaadavad igal pool.

🍒 Milline retsept uuest raamatust on sinu isiklik lemmik ja miks?

Oi, jummel. Seda on väga raske öelda. Umbes nagu peaks valima oma laste vahel, et milline on lemmikum… Selles raamatus on väga hoolikalt valitud retseptid. Mitmed jäid ka viimasel hetkel raamatust välja, kuna kartsin, et valmistamisel on omajagu ohukohti, mistõttu ei pruugi roog lõpptulemusena soovitult õnnestuda. Muidugi olenevad lemmikud ju ka hooajast. Hetkel olen näiteks magusalauale väga sagedasti teinud kõige lihtsamat küpsetamata juustukooki (lk 92). Mul on viimasel ajal väga vähe aega, aga kui külalised tulevad, siis ikka tahaks miskit pakkuda. Vot see on üks sellisest n-ö hetkega valmivatest kookidest. Ootan ka kannatamatult õunahooaega, et teha raamatust martsipanist õunakrõbedikku (lk 148) – oma koduõuntest valmistatuna on see lihtsalt oivaline. Soolastest olen väga palju positiivset tagasisidet saanud selliste retseptide kohta nagu: nuudlid kana ja apelsinikastmega (lk 36), hiinapärane krõbekana (lk 20), pehmed ahjuribid mesise glasuuriga (lk 26). Aga ma ütlen – konkreetseid lemmikuid on tõesti väga raske välja tuua.

🍒 Kuidas sünnib üks Ragne Värki retsept? Kas alustad ideest, koostisosast või hoopis maitseelamusest, mida tahad edasi anda?

Ei ole konkreetset mustrit, et kuidas retseptid sünnivad. Vahest pakuvad inspiratsiooni kogetud maitsed, vahest hooaeg, vahest enda emotsioonid, vahest maakodu ja loodus ning vahest hoopis miskit muud. On juhtunud, et mõnikord on olemas hoopis pildiidee, kuhu on vaja mõni retseptike luua. Mul on endal olemas üks pisike kollane märkmik, mis mul alati käekotis on ja kuhu kiiresti ideid sisse kritselda, et siis hiljem saaks nendest üks õige retsepti sündida.

🍒 Kokaraamatud on sul alati olnud väga populaarsed. Kuidas sa tunnetad, mida lugejad ja kodukokad parasjagu ootavad?

Ma spetsiaalset seda tunnet ei püüa. Pigem olen väga õnnelik, et inimestele meeldib minu käekiri ja retseptid.

🍒 Milline on olnud kõige üllatavam tagasiside, mida oled oma retseptide või raamatute kohta saanud?

Ma olen väga rõõmus, et saan oma retseptide ja fotode kohta väga palju tagasisidet. Ja kogu see tagasiside on alati minu jaoks väga eriline. Mõelda vaid – inimene viitsib otsida sind üles ja sulle spetsiaalselt kirjutada. Väga tore on ka see, et ka vanuseskaala, kellelt tagasisidet saan seinast-seina.

Väga vahva on näha, kui mulle saadetakse fotosid, kus on peal minu raamatud. Kui praegu ilmus minu raamatute sarja kolmas raamat „Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani”, siis nii tore on näha, et paljudel on olemas selle sarja varasemad raamatud („Minu magus köök” ja „Minu soolane köök”) Ja loomulikult on paljudel raamaturiiulis ka minu varasemad raamatud. Nii tore!

🍒 Mis rolli mängib kokkamine sinu igapäevaelus, on see rohkem töö, hobi või teraapia?

Ma olen alati öelnud, et olen äärmiselt õnnelik inimene, sest minu töö on samal ajal ka minu hobi. Oma igapäevaelus teen väga palju süüa ja seepärast, et ma tõepoolest naudin seda. Suvehooaeg on peal ja veedan tihti aega maakodus (ka praegu vastan nendele küsimustele maakodu terrassil kohvi juues ja päikesekiiri nautides). Suvehooaeg maakodus annab kohe eriliselt palju inspiratsiooni ja juba ootan, mida kõike põnevat kasvuhoones ja peenramaal valmivast valmistada.

🍒 Kas su suhtumine kokkamisse on aastate jooksul muutunud? Kui jah, siis kuidas?

Eks me kõik muutume ajas ja leiame vastavalt oma eluetappidele uusi lemmikuid. Ma arvan, et ka mu retseptiloome on vastavalt aastatele muutunud, kuid tegelikult saavad seda kõige täpsemini öelda just kõrvaltvaatajad.

🍒 Kas oskad soovitada lisaks enda väga headele raamatutele ka kellegi teise kokaraamatut?

Ma just hiljuti soetasin endale Viola Minerva uhiuue kokaraamatu „Nordic Summer Cookbook”, mille tellisin ära juba enne selle ilmumist. Vot selles raamatus on kuhjaga suveemotsioone, retsepte ja imeilusaid fotosid.


Kõige lihtsam küpsetamata juustukook

Kogus: kaheksale-kümnele
Valmistamisaeg: 25 minutit + tahenemisaeg
Soovitus: Soovitan kasutada Philadelphia toorjuustu.

125 g Savoiardi küpsiseid
kanget kohvi (immutamiseks)
150 g meelepärast moosi
400 g toasooja toorjuustu
450 g vanillipudingut
50 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Kate:
1 dl 35% koort
100 g tumedat šokolaadi (56%)

Laota Savoiardi küpsised vormi (21 x 29 cm), vajadusel murra või purusta need, et põhi oleks ilusti kaetud. Nirista küpsistele immutamiseks peale kuuma kohvi. Määri küpsistele moos, see ei tohiks olla liiga vedel. Sega toorjuust kausis lahti, lisa segades puding ja suhkrud. Sega ühtlaseks ja vala segu vormi, määri laiali.

Katte jaoks kuumuta koor kausis keemiseni, lisa šokolaaditükid ja lase neil koore sisse sulada. Sega ühtlaseks. Nirista segu koogile ja määri ettevaatlikult ühtlaseks kihiks laiali. Tõsta külmkappi järgmise päevani tahenema. Kaunista ja serveeri.


Ragne Värki imelisi fotosid ning häid retsepte leiad rohkem tema Instragrami kontolt.

Fotode autor on Merilin Siimpoeg.

Raamatublogist

Siin blogis kirjutavad Rahva Raamatuga seotud toredad inimesed ja mõned külalisautorid sellest, mida nad armastavad: raamatutest ja lugemisest. Kui soovid omapoolselt sõna sekka öelda või soovitusi jagada, kirjuta meile aadressil turundus@rahvaraamat.ee – raamatutest rääkivad kaastööd ja soovitused on meie juures alati oodatud. Mõnusat lugemist!

Arhiiv