Lia Virkuse uuest retseptiraamatust “Nostalgilised toidud 2” leiab mitmeid retsepte, nii soolaseid kui magusaid, mis on paljudele tuttavad lapsepõlvest ning tuletavad meelde armsate emade ja vanaemade köögitoimetusi.
Loodame, et ka sina jõuad kibekiirel jõuluajal veidikeseks aja maha võtta — teha käed jahuseks ja küpsetada Lia retsepti järgi üks mõnus kringel, millega kalleid lähedasi rõõmustada. Garanteerime, et nostalgiamekk teeb südame alt soojaks!
🥨Vanaema rosinakringel🥨
Nõukaajal küpsetati pea kõike margariiniga, ka kringlit. Täna valmistan seda vaid võiga, kringel saab mahlane ja hea ning sellest jagub päris suurele seltskonnale.
Kogus: 20 tk
Tainas:
- 50 g pärmi
- 3 sl suhkrut
- 1 tl soola
- 2 dl käesooja piima
- 4 muna
- 200 g võid
- 700 g nisujahu
Täidis:
- 150 g pehmet võid
- 200 g tuhksuhkrut
- 200 g rosinaid
- 3 tl kaneeli
Maitsev alternatiiv rosinatäidisele — moonitäidis! Moonitäidises kasuta rosinate asemel 100 g mooniseemneid ja kaneeli asemel samas koguses vanillisuhkrut.
Sidruniglasuur:
- 2 dl tuhksuhkrut
- 4 sl sidrunist
- pressitud mahla
Valge šokolaadi glasuur:
- 150 g valget šokolaadi
- ¾ dl vahukoort
Sega pärm suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe piim ja ükshaaval munad. Lisa vaheldumisi ka toasoe või ja jahu. Sõtku ühtlaseks tainaks. Lase kerkida 1 tund rätiku all, kuni tainas kerkib kahekordse mahuni.
Tõsta tainas jahuga ülepuistatud alusele ja rulli suureks ristkülikuks. Määri peale tuhksuhkruga segatud või ning puista kaneeli ja rosinaid. Lõika tainas kolmeks piklikuks osaks ja veereta need rullideks. Põimi rullid patsiks ehk palmikuks ja vajuta otsad kokku. Tõsta kringel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vormi kringliks.
Lase rätiku all veel 20–30 minutit kerkida ja määri pealt munaga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit või kuni kringel küps.
Sega tuhksuhkur sidrunimahlaga, nirista lusika abil jahtunud kringlile.
Sulata väikeses potis vahukoor, lisa tükeldatud šokolaad ja sega madalal kuumusel sulamiseni. Nirista jahtunud kringlile.
SOOVITUS! Kui kringel on su jaoks liiga suur, tee pool kogusest, näiteks ümmargusse vormi. Soovi korral valmista peale sidruniga suhkruglasuur või valge šokolaadi glasuur. Võid teha kringli ka mooniseemnetäidisega, saab imehea!
Lia Virkus “Nostalgilised toidud 2”
Lia Virkuse “Nostalgilised toidud 2” on järg tema esimesele nostalgiahõngulisele retseptiraamatule. Raamatu kaante vahele on Lia kogunud lihtsaid ja häid retsepte, mis on pärit 1970.−1990. aastatel tema enda ja tema ema käsitsi kirjutatud retseptivihikutest ning tuttavate märkmetest. “Mu meelest on need n-ö sõbrannade retseptid alati parimad, millest leiab nii mõndagi põnevat meeldetuletamiseks” Lia Virkus.
Retseptiraamatust leiad palju ideid, mida õhtul perele söögiks valmistada või millega küllatulevaid sõpru rõõmustada. Suurepärane raamat kinkimiseks nostalgiafännist kodukokale!